Традиционната българска трапеза през зимата не може без туршията. Киселото зеле, киселите краставички и царската туршия са само част от консервираните храни, които присъстват на масата ни през студените месеци. Вижте кои са полезните свойства на туршиите:

Естествена ферментация

Най-полезните за здравето туршии са естествено ферментиралите. Те са консервирани само със сол и вода, без други добавки и топлинна обработка. В суровата домашна туршия качествата на зеленчуците са запазени, защото не са варени. При процеса на естествена ферментация се отделят полезни за организма ензими, а витамините се запазват.

туршия
netinfo

Полезни свойства на туршията

Ферментационните ензими засилват метаболизма. Ферментиралите зеленчуци се усвояват изключително лесно от организма. Дрождите в туршията спомагат за намаляване на нивата на всякакви захари в организма, а млечно-киселите бактерии предотвратяват трансформирането на чревните ензими в канцерогенни.

Туршиите съдържат значително количество витамини, ензими, омега-3 мастни киселини и пробиотици.

Кисело зеле и туршии срещу грип

Приготвяне на саламура за естествена ферментация

Класическата саламура се приготвя от 1 чаена чаша сол (75 грама на един литър вода). Зеленчуците се нарязват, слагат се плътно в съда и се заливат два пръста над горния им край. За да не изплуват се слага плосък камък или кръстосани лозови пръчки. Претакането на туршиите започва 3-4 дена след нареждането. Без претакане няма да се получи правилна ферментация.

Полезни съвети за добра туршия

Най-подходящото време за залагане на туршиите е в края на октомври, а за зелето - средата и края на ноември. Съхраняването на туршиите трябва да става в хладни, проветриви и тъмни помещения, при температура около10 градуса. За да запазите туршията за по-дълго време, сложете между зеленчуците лозови, дъбови или вишневи листа.

Още по темата:

Най-здравословните храни за студените зимни месеци

Пет храни, задължителни за българската празнична трапеза

Най-интересните подправки и добавки по света

Синьо сирене и туршии за засилване на имунитета