/ Istock
На сцената на Датската кралска музикална академия в Копенхаген Торбен Петерсен размахва ръце като диригент, за да подтикне Софус, неговия осемгодишен шпаньол, да лае.

Софус, заедно с други две също толкова добре обучени кучета, Куки и Сика, лаеха по команда в такт с Датския камерен оркестър за рядкото изпълнение на "Ловната симфония" - малко известна творба на Леополд Моцарт, бащата на Волфганг Амадеус.

Творбата рядко се изпълнява с живи кучета на сцената, като оркестрите обикновено предпочитат да използват записан звук.

Избрани на прослушване миналата пролет заради уменията им да лаят, трите кучета репетираха съвестно със своите стопани, които ги глезеха с лакомства.

"Симфонията се състои от три части и в последните части ще чуем как започва ловът и ще има стрелба, а след това кучетата ще започнат да лаят", разказва ръководителят на оркестъра Андреас Вето пред АФП по време на репетиция преди неделното представление.

"Желанието на нашия главен диригент Адам Фишер е от няколко години да изпълним точно това произведение, защото той ще може да вложи този елемент на участващи кучета", каза Вето.

През 2014 г. Питсбъргският симфоничен оркестър в САЩ изпълни произведението с кучета на сцената.

По време на неделната репетиция животните слушаха внимателно първите части от задната част на сцената, преди да бъдат изведени от своите стопани напред.

"Ако трябваше да бъда там съвсем сама, мисля, че щях да се притесня, но цялото внимание е насочено към нея, тя е звездата", казва Хеле Лаувринг, стопанин на Куки, четиригодишно испанско водно куче.

"Аз съм точно зад нея с всички лакомства", каза 60-годишната жена, която щрака с пръсти, за да подкани Куки да лае.
БГНЕС