/ Gulliver/Getty Images
Китайският товарен космически кораб "Тянчжоу-4" успешно изпълни мисията си и изгоря в земната атмосфера във вторник, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Службата за пилотирани космически полети на азиатската страна.

Според него апаратът е навлязъл в атмосферата в 7:21 часа пекинско време. "Някои отломки паднаха в южната част на Тихия океан в безопасни води", се казва още в съобщението.

"Тянчжоу-4" беше изстрелян в орбита на 10 май от космодрума "Вънчан" на южния тропически остров Хайнан.  Той достави около шест тона товар на китайската космическа станция. 

Корабът се отдели на 9 ноември от нея и се отправи към Земята. 

Китайската космическа станция е на височина от около 400 км. Предвижда се да работи поне десет години. Тя е предназначена за трима души (до шестима при смяна на екипажа или пристигане на гостуващи мисии).

Масата на Т-образния комплекс, който има три възела за скачване и шлюз за излизане в открит космос, е 66 тона. Обемът на отсеците достига 110 кубически метра. Очаква се орбиталната станция да започне да функционира напълно тази година. Китай обяви, че тя ще бъде достъпна за международни проекти.
БТА