/ Gulliver/Getty Images
Руският космически кораб "Прогрес МС-17", който ще се отдели от Международната космическа станция (МКС), е планирано да падне в Тихия океан довечера, предаде ТАСС, като цитира Роскосмос.

Операцията ще започне малко след 15 часа българско време (14 часа московско време). Тогава корабът ще се отдели от руската част на МКС, за да направи място за модула "Причал", който беше изстрелян вчера. Той утре трябва да се скачи с многофункционалния лабораторен модел "Наука".

Планирано е днес около 19 часа българско време (18 часа московско време) "Прогрес МС-17" да навлезе в плътните слоеве на атмосферата, а малко след това неизгорелите елементи от кораба да паднат в Тихия океан, в зона, в която няма плавателни съдове. Това трябва да се случи на разстояние от около 1800 километра от Уелингтън, Нова Зеландия и на 7700 километра от Сантяго, Чили.

"Прогрес МС" е руски автоматичен космически кораб, създаден специално за обслужване на орбитални станции. Използва се за доставка на различни товари на МКС - гориво, научно оборудване, кислород, вода, храна и други, както и за коригиране на орбитата ѝ.
 
БТА