/ iStock/Getty Images
Швейцарски учени са разработили нов тип дървено подово покритие, което може да генерира електричество, когато се ходи по него, съобщи ЮПИ.
Прототипът на този генератор с площ по-малка от лист А4 е в състояние да захрани електрическа крушка или калкулатор.

Електричеството се генерира при движението на електрони. Ток може да възникне по време на познати за човека процеси - например при триене на синтетично облекло в тялото. Учените наричат това явление трибоелектричен ефект.

Гуидо Панцароза и колегите му от Швейцарската лаборатория за материалознание и технологии са предположили, че благодарение на този ефект обикновен дървен под може да бъде превърнат в електрогенератор. За да може подовото покритие да захранва домакински уреди, е достатъчно просто да се ходи по него.

Обикновено при триене върху дървена повърхност не се генерира електричество. За да добавят това свойство към материала, специалистите са решили да използват специално покритие - полидиметилсилоксан за едната дървена плоскост и нанокристали ZIF-8 за другата.

От двете дървени плоскости и два тънки електродни слоя учените са сглобили "сандвич" с по-малка площ от лист A4 и са направили тест. Той е показал, че генерираното електричество е достатъчно за захранването на обикновена крушка или устройство с ниска мощност, например калкулатор.

Учените са тествали различни видове дървесина, за да намерят идеалния материал за този под. Най-добрият вариант се е оказал смърч, който често се използва за подови настилки.

Специалистите ще продължат да тестват различни методи на обработка, за да намерят най-екологичните варианти за използването на дървесни генератори в подовете на жилищни домове и "умни" сгради.
БТА