Генератор, изобретен от българин, е експонат на месеца във Военноморския музей (СНИМКИ)
Генератор, изобретен от българин, е експонат на месеца във Военноморския музей (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Впечатляващото изобретение Браунов генератор на родения във Варна учен Илия Вълков е експонат на месеца във Военноморския музей. Изобретението е свързано с получаването на неексплозивна смес от водород и кислород, известна като Браунов газ чрез електролиза на водата.

Илия Вълков, известен под името Юл Браун, е роден през 1922 г. Дълги години живее във Варна, на ул. „Генерал Колев”13. Завършва с отличие Търговската гимназия в родния си град. През Втората световна война е моряк в морската рота на о.Самотраки, а след войната се записва студент по електроинженерство в Софийската политехника, разказа Петър Тодоров, уредник във Военноморския музей

В студентските си години Вълков слуша западни радиостанции, което става известно на властта. От 1948 до май 1950 г. е въдворен в ТВО „Перник”, а след това и в лагера „Белене”. Макар и „народен враг”, негови състуденти си спомнят, че е често воден в института с белезници, защото само той бил в състояние да поправи някаква много важна и скъпа апаратура.

Вълков разбира, че оставането в България е безперспективно, и през 1952 г. бяга в Турция. Там е арестуван като шпионин и лежи шест години в затвор. Освобождава го някой си майор Браун.

Варненецът заминава за Австралия, където си сменя името. За малко избира това на актьора Юл Бринър, а за фамилно - името на майор Браун.

В Сидни постъпва във фирма и за 10 години се издига до поста технически директор. После напуска и се заема да осъществи мечтите си. Откритието Браунов газ (кръстено е на него) става факт през 1971 г. Въпреки огромния научен и медиен интерес обаче, въпреки многото демонстрации, лекции и семинари, откритието не е прието и до днес. Все още липсва обяснение защо пламъкът действа избирателно към всеки материал и в каква реакция влиза с него.

През 1981 г. Юл Браун основава фирмата си „Brown Energy” и започва да прави генератори. Първият е продаден през 1984 г. на клиент от Китай, където и досега го използват за изгаряне на радиоактивни отпадъци.

Брауновият газ е получен чрез електролиза на водата, при която водородът е кислородът се разделят. Новото в случая е, че когато двата газа след това се смесят, дори под налягане, те не експлодират, а се свързват мирно и тихо. От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света. Така Браун формулира сам своето откритие. Брауновият газ намира широко приложение, като се използва за рязане, заваряване при висока температура, запояване, в бижутерията, преработка на отпадъци и др.

Генератор изобретен от българин е експонат на месеца във Военноморския музей (СНИМКИ)
netinfo

Оказва се обаче, че Юл Браун разбира от наука, но не и от бизнес. Заради страха да не откраднат изобретението му, отказва офертите за съвместна дейност и фирмата му фалира.

Браун умира на 20 май 1998 г. в болница край Сидни. Погребан е в местното гробище, а цялото му имущество е разпродадено на търг за погасяване на дълговете му.

Част от наследството на учения е Брауновият генератор, който е изложен  във Военноморския музей. Спасеното от разпродаване е престояло над 10 години в посолството ни в Австралия, преди да бъде преместено в България. Това става през 2012 г., разкри капитан Богдан Богданов.

Генератор изобретен от българин е експонат на месеца във Военноморския музей (СНИМКИ)
netinfo

В момента у нас има само три такива генератора - единият е предоставен на Техническия университет в София, а вторият се намира в Техническия университет в Габрово. Третият е дарен на Военноморския музей от Общобългарска фондация „Тангра Таннакра” с председател Петко Колев. Подготвен е за експониране благодарение на съдействието на кап. Богданов и „Хидроремонт ИГ” ООД.

Новото дарение, което бе обявено за експонат на октомври, ще остане изложено във Военноморския музей в продължение на един месец.