Световноизвестният автор Етгар Керет: България прилича на Израел, само че без бомбите
Световноизвестният автор Етгар Керет: България прилича на Израел, само че без бомбите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Световноизвестният автор Етгар Керет: България прилича на Израел, само че без бомбите
44831
Световноизвестният автор Етгар Керет: България прилича на Израел, само че без бомбите
  • Световноизвестният автор Етгар Керет: България прилича на Израел, само че без бомбите

Хората при нас се отказаха от еврейството си, за да станат израелци. Да си евреин значи да си уязвим, самоироничен, умен; лидерът на диаспората винаги е бил интелектуалец. А в Израел вече сме силни, сериозни, груби. Сега новите лидери са селяни или генерали. А най-често и двете. Това казва в специално интервю за Дарик световноизвестният автор Етгар Керет.

Той не обича да се определя като писател, нарича се разказвач на истории. Казва, че най-големият му успех е, че е преживял началното училище.

„Кварталът, в който израснах беше много сурово, много грубо място. Веднъж срещнах началната ми учителка и тя каза: "Едгард, знаеш ли, ти си първият известен човек, излязъл от нашето училище." После се замисли жената и добави: „Искам да кажа първият известен човек, който не е убиец". В моето училище имаше неколцина бабаити, които по-късно станаха ключови фигури в организираната престъпност. Биеха ме и ме ритаха най-добрите. Като дете много ме притесняваха всички тези бабаити, които ме спукваха от бой, но после, когато пораснахме, те започнаха да спукват от бой всички в страната, така че аз разбрах, че съм нямал никакъв шанс", разказа Етгар Керет

Според Етгар Керет България много прилича на Израел, само че без бомбите. Ако в Израел нямахме бомби, ние щяхме да сме точно като България, казва още разказвачът.

Цялото интервю с Етгар Керет слушайте в „Киното в мен" в неделя от 12:30 ч. по Дарик.