/ iStock/Getty Images
Много хора не са склонни да се разделят с телефона си през нощта и го оставят възможно най-близо до главата си. В какви случаи това може да бъде опасно, предупреждава Антон Ястребцев, директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“.

Когато мобилните устройства се появиха за първи път, някои лекари се опасяваха, че радиацията им може да причини рак. Тези опасения не бяха потвърдени.

Предполага се, че съвременните модели джаджи не трябва да предизвикват такива страхове: те преминават сертифициране, което потвърждава тяхната безопасност за хората. Степента на влияние на мобилните телефони върху вътрешните органи и тъкани на човека все още не е напълно изяснена, смята Ястребцев.

Експертът отбеляза, че обикновено сертифицирането оценява ефекта на устройството върху тялото на разстояние от половин метър. Той съветва да се държи най-малко на един метър, дори по-далече, от главата.

"Общото правило е да не се спи с телефона: Не трябва да го оставяте под възглавницата, нито на леглото до вас. Добре е да е поне на метър разстояние от главата ви", каза Ястребцев.

Той добави, че в селските райони разстоянието между мобилен телефон и спящ човек трябва да бъде по -голямо, тъй като излъчването на устройството се усилва далеч от базовата станция.

Особено важно е хората с пейсмейкъри да държат телефона далеч от себе си, така че да не се предизвикват електромагнитни смущения.
Когато говорите по телефона, най--добре е да използвате безжични слушалки, каза Ястребцев.
БГНЕС