любов
любов / iStock/Getty Images
Учени от Израел са открили зависимост между слънчевата светлина и сексуалното влечение - колкото повече човек се излага на слънце, толкова по-високо е нивото на половите хормони, пише сп. "Сел рипортс".

За целта на изследването специалисти от университета на Тел Авив са анализирали показателите на мишки, изложение на действието на ултравиолетови лъчи.

Оказало се, че при женските значително се повишава нивото на хормоните, а яйчниците се уголемяват. При мъжките също са били отчетени повишени хормонални нива.

любов
iStock/Getty Images

Учените след това са проучили данните от въпросниците на 32 души. Анкетираните участници е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с романтичното привличане и агресията. При представителите и на двата пола е отчетено повишено сексуално желание под въздействието на слънчевата светлина, а при мъжете и повишаване на тестостерона и агресията.

Защо правим повече секс през лятото? (ВИДЕО)

Изследователите са стигнали до извода, че протеинът p53, който предпазва кожата от ултравиолетово лъчение, е отговорен за тези промени. Когато при мишки въпросният протеин е бил отстранен, повишеното им влечение е отшумяло.

Експертите смятат, че този защитен механизъм влияе върху ендокринната система, която от своя страна е отговорна за производството на полови хормони.
БТА