/ Gulliver/Getty Images
Наследникът на британския трон, принц Чарлз няма да поднови договора за наем на фермата, която развива през последните 35 години, съобщава Би Би Си.

20-годишният договор за наем приключва през април 2021 г. и принца няма да го поднови. Фермата вече е намерила нов наемател.

„Домашна ферма“ (Home Farm) с площ от почти 1 000 декара се намира близо до една от резиденциите на 71-годишния принц, имението Хайгроув, окръг Глостършир.

Името на новия наемател не е известно, но се знае, че той не принадлежи към кралското семейство.
 

Фермата остава ангажирана с чисто биологична продукция , както избра да работи Чарлз през 1985 г.

От тази ферма през 1990 г. започва историята на запазената марка Duchy Originals, която става Waitrose Duchy Organic, след като веригата супермаркети Waitrose закупува изключителните права върху марката.
 

Това е една от най-големите марки за биологични продукти на британския пазар с огромен асортимент, вариращ от плодове и зеленчуци до сирена и меса, както и голямо разнообразие от производители, включително малки ферми, които са скъпи на принца.

През 2018 г. приходите от марката донесоха на благотворителните организации на принца 3,2 милиона паунда.
 

От пресслужбата на принца на Уелс заявиха, че той ще запази втора ферма в Сандрингам - кралската резиденция край Норфолк, където кралица Елизабет II празнува Коледа всяка година.

Стопанство в Сандрингам с площ от почти 2 хиляди декара той получи управлението от баща си, херцога на Единбург Филип, миналата година.

Принц Чарлз обръща сериозно внимание на подкрепата за селското стопанство и икономиката на провинцията.
 
БГНЕС