Ю Несбьо
Ю Несбьо / Gettyimages
Синеок писател запали света по норвежката литература. Неговата запазена марка са ужасяващи романи които провокират такъв интерес, че завладяват от първата страница. Ю Несбьо е роден на 29 март 1960 г. в Осло.

Ю Несбьо
Gettyimages

Историята му е любопитна, колкото и неговите книги – напуска училище, за да стане футболист, впоследствие завършва финанси, автор на песни, китарист и солист е на група.

Трите най-продавани книги в Amazon

Несбьо неведнъж е споделял, че винаги е искал да пише. Вдъхновение са му разказите на баща му, които е слушал като дете. Обичал е да впечатлява приятелите си със страшни разкази, които измислял. Започнал да пише на 37-годишна възраст. Напуска Норвегия през 1996 г. и заживява в Австралия.

Децата, които растат сред книги, печелят повече като големи

Пише първата си книга през следващата година и печели международно признание. Става дума за романът „Човекът прилеп“. След това заживява в Банкок, където издава „Хлебарките“. Изключителен хит по целия свят става поредицата му за Хари Хуле – полицейски инспектор, който се сблъсква с най-ужасяващите убийства в Норвегия.

Романтиката на книгите на хартия е още жива

Ю Несбьо
Gettyimages

Героят, който притежава както изключителен интелект, така и многобройни пороци, успява да разнищи всякакви заплетени случаи. Наскоро бе филмирана книгата „Снежният човек“, която направи романите на Несбьо още по-популярни.

Любопитното е, че основава фондация „Хари Хуле“, която цели да помага в битката с неграмотността в държавите от Третия свят. В класацията на „Пъблишърс уикли” Несбьо е сред 20-те най-продавани автори в САЩ за 2009 г. „Червеношийката“ е обявен за най-добрия норвежки криминален роман на всички времена в Норвегия в класация на читателите.

Осем рекорда от света на книгите

Ю Несбьо
Gettyimages

Към май 2011 г. Несбьо е продал около 2 млн. книги в Норвегия. Статистиката продължава още по-внушително – романите му са преведени на 50 езика, продадени са над 30 милиона екземпляра, класиран е сред най-влиятелните автори в Холивуд...

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук