Четенето на книги намалява стреса
Четенето на книги намалява стреса / Thinkstock/Getty Images

Книгите са приятели, които никога не предават човека. А четенето е един от най-ефикасните начини за борба със стреса. Освен това при терапевтичното четене се предпочитат книги от хартия. Електронните четци, компютрите и медиите не са препоръчителни.

В популярните романи героите обикновено правят неща, които обикновените хора не са способни да вършат. Често това напомня на хората за мястото, където са израснали и ги подтиква към сравнение на героите от романа с действителни личности. Това е начин за интересно бягство от ежедневието и стреса, посочва БГНЕС.

Ползите от четенето не спират дотук. Изследване на Университета в Емора, Унгария, показва, че четенето на книги подобрява функциите на мозъка. Фантазията пренася хората през историята заедно с главния герой. Това пътуване предоставя изход за бягство от проблемите в ежедневието.

Участниците в изследването на университета разполагали с няколко месеца, за да прочетат дадени книги. Хората, изчели всички книги, показали много повече разбиране към заобикалящите ги хора.

Освен че намалява стреса, трудностите и депресията, четенето развива творчеството, остроумността, математическите умения и желанието за общуване.

Четенето е особено препоръчително за децата, защото по този начин те обогатяват своя речник и усъвършенстват уменията си в математиката.