Наградата за най-странно заглавие на книга отива при...
Наградата за най-странно заглавие на книга отива при... / ThinkStock/Getty Images

"Прекалено разголени за нацистите" - роман от Алън Стафорд за кариерата на водевилно трио, спечели наградата "Диаграма" за най-странно заглавие на книга, съобщи Би Би Си.

На второ място със съвсем малка разлика остана "Четиво отзад: Културна история на ануса" - научно изследване от д-р Джонатан Алън. Първата книга получи 24,8 процента от гласовете, а втората - 24,3. Това е най-малката разлика в 38-годишната история на наградата.

Алън Стафорд сам е номинирал романа си за наградата на сп. "Букселър". Той няма да получи за първото място парична сума, а само бутилка"сносно червено вино".

Авторът на най-лошо описания секс в литературата разкритикува журито

Други заглавия от краткия списък за наградата "Диаграма" са "Сгъване на хартия с деца" от Алис Хорнек, "Монахини на колела от далечния космос, маскирани като вампири: предложение за култов филм" от Марк Къруан-Хейхоу, "Зад биноклите - интервюта с известни любители на птици" от Марк Ейвъри и Кийт Бетън, "Съветски автобусни спирки" от Кристофър Хъруиг.

"Прекалено разголени за нацистите" е идеално заглавие за наградата "Диаграма", защото съчетава голота с нацизъм. Сред спечелилите отличието има много такива теми, каза организаторът й Хорас Бент.

"Сякаш това заглавие е измислено от екип диаграмолози", добави той. "Интересна тенденция от последните няколко години е авторите сами да предлагат книгите си за наградата и да водят кампания за спечалването й", отбеляза Том Тивнан от сп. "Букселърс". „А и защо не? Писателите са разбрали, че наградата "Диаграма" означава многократно увеличаване на продажбите".

Наградата "Диаграма" е учредена през 1978 г. от Тревър Баундфорд и Брус Робъртсън от издателската фирма със същото име, за да се преборят със скуката, докато са на Франкфуртския панаир на книгата. Сп. "Букселър" и неговият автор Хорас Бент организират присъждането й от 1982 г. Само през две години - 1987 г. и 1991 г., наградата за най-странно заглавие не е връчвана заради липса на подходящи кандидати.

Източник: БТА