/ iStock/Getty Images
Това е просто целувка, изпратена чрез видео обаждане на таблета на близък, намиращ се на над километър и половина разстояние. За възрастните пациенти, които се лекуват от коронавирус в болница в Северна Италия, тя обаче е не по-малко значима от кислородните маски, предаде Ройтерс.

Лекарите в страната с най-много смъртни случаи от пандемията казват, че едно от най-трудните неща за пациентите е, че заради карантинните ограничения не могат да виждат близките си.

компютър
iStock/Getty Images

"От психологическа гледна точка това определено е най-лошият аспект на критичната ситуация", казва д-р Масимо Замбон, главен анестезиолог в болницата "Уболдо" в Чернуско сул Навильо.

За да облекчат болката на пациентите от отдалечеността от семейството и самотата, специалистът и колегите му използват таблети, дарени от градската управа и частни лица.

Повечето от лекуващите се са възрастни хора, които не знаят как да ги използват. Затова от болничния персонал осъществяват обажданията вместо тях и държат таблетите пред лицата им.

компютър мъж кафе
ThinkStock/Getty Images

"На този етап това е единственото възможно решение - лесно и ефикасно, за осъществяване на контакт между пациентите и техните семейства. Макар и кратки, тези обаждания се оценяват високо от нашите пациенти, но са още по-важни за близките им у дома, които се тревожат и очакват новини", допълва д-р Масимо Замбон.

Около 90 процента от пациентите в "Уболдо" - относително малка болница в Ломбардия, са жертви на коронавируса.

жени щастливи радост лотария компютър
ThinkStock/Getty Images

БТА