/ iStock/Getty Images
На жителите на швейцарския град Цюрих е предложена възможност, която се случва веднъж в живота - да станат затворници за кратък период от време, съобщава „Le Temps“. Може да изглежда абсурдно, но властите на града всъщност имат съвсем прозаични мотиви - те искат да изпробват нов затвор, преди той да бъде пуснат в експлоатация през април.

Директорът на затвора Марк Ейерман заяви, че проектът ще осигури "правилното функциониране на ежедневните операции и ще позволи на надзирателите да се запознаят с обекта".

Всеки, който желае да участва, трябва да отговаря на определени критерии: кандидатите трябва да са навършили 18 години, да се съгласят да бъдат проверени, за да се прецени тяхната пригодност, и да се съгласят полицията да извърши проверка за сигурност.

Според местните медии доброволците, които ще бъдат избрани от ръководството на затвора, ще прекарат четири дни в съоръжението - от 24 до 27 март. През това време те ще бъдат подложени на реален затворнически режим, въпреки че ще бъдат направени някои отстъпки за техния комфорт: при пристигането им ще бъде извършен щателен личен обиск, въпреки че доброволците имат възможност да го откажат; ще им бъде осигурено трикратно хранене на ден с различни видове меню, включително вегетарианско. Освен това всеки доброволец, който съжалява за избора си, може да напусне по всяко време проекта, заявиха от затвора.

"В тази тестова операция има само победители. Като участник можете да изпитате в безопасна среда какво може да е усещането на истински арестуван човек, който внезапно се оказва в затвора. Хората ще могат да сравнят това, което виждат в различни криминални сериали по телевизията, и реалността в Швейцария", заявиха от затвора.

Според „Les Echos“ около 700 души са заявили желание да участват в проекта, което е почти три пъти повече от капацитета на затвора (241 души).
БГНЕС