Секси бельо се продава по сирийските пазари
Секси бельо се продава по сирийските пазари / снимкa: БГНЕС

Сирийците се стичат на пазарите, за да си купуват секси бельо - единственият проблем е в избора на модел, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Някои от предлаганите модели бельо са закачливи, други включват намигащи светлинки, а абсолютното болшинство са върха на кича.

 

Шоколадови боксерки, гащички, украсени с пеещи канарчета, сутиени с пера, които проблясват в тъмното – всичко това и още много може да се намери в най-популярния пазар Ал Хамидийе в столицата Дамаск. "Жени, забулени или не, идват тук, за да купуват", заявява продавачът на бельо Самер. Той планира да разшири бизнеса си тази година с нова линия палави дрешки, като се фокусира върху ученичките, домакините и медицинските сестри. В магазина му се продават и секси масажни масла, както и афродизиаци.

 

Според сирийски социолог културата на сексуалното удоволствие има важна роля в исляма. Според обяснението на учените, "мюсюлманката работи усилено, за да е сигурна, че е привлекателна. Но тя пази еротизма си за своя съпруг. Личните й свободи може да са ограничени извън дома, но в него всичко е позволено".

 

Главата на дамаския Център за ислямски изследвания Мохамад Хабаш смята, че няма противоречие в идеята забулените жени да купуват секси бельо. "Ислямът заповядва на жената да се пази красива за съпруга си, това е добре известно". Той добавя, че "жената може да купува каквото си поиска, дори облекло на танцьорка, за случаите, когато иска да достави удоволствие на съпруга си". "Това не само е нейно право, а и задължение", подчертава Хабаш.