Руски учен се инжектира с бактерията на вечния живот
Руски учен се инжектира с бактерията на вечния живот / ThinkStock/Getty Images

Анатолий Бручков от Московския държавен университет се инжектира с бактерия на 3,5 милиона години, открита замръзнала в руския Далечен север, съобщиха в. "Дейли телеграф" и в. "Индипендънт".

Бактерията Bacillus F е смайваща, защото е останала жива във вечната замръзналост милиони години. Учените я тестваха върху мишки и човешки кръвни клетки, след което Анатолий Бручков, ръководител на катедрата по геокриптология, реши да си я инжектира.

Руснаци тестват хапче срещу стареенето

"Започнах да работя по-дълго. От две години не съм боледувал от грип", заяви Анатолий Бручков. "След успешни експерименти с мишки и дрозофили, помислих, че ще е интересно да изпробвам дезактивираната бактериална култура".

Той допълни, че не съществува опасност, защото заради топенето на вечната замръзналост бактерията вече е в много малки количества във водата в района, която местното население пие. Всъщност якутите живеят по-дълго от други народи.

Откриха средството за удължаване на човешкия живот

"Това не беше строго научен експеримент и не мога да опиша професионално ефекта от него", каза Бручков. „За мен обаче е ясно, че не съм боледувал от две години. Може би имаше някои странични ефекти, но те могат да бъдат забелязани само със специално медицинско оборудване".

Хората много се интересуват от ключа към вечното здраве и младост. За това говори популярността на суперхраните и изпробването на чудати практики за подмладяване.

Бактерията Bacillus F може да е и ключ към плодовитостта, защото инжектирани с нея възрастни мишки са се възпроизвели, след като вече били неспособни на това.

Източник: БТА