/ ThinkStock/Getty Images
След като всички писмени свидетелства от тази епоха са изчезнали и са останали само каменни стени, как да разберем каква е била причината Ангкор Том - един от най-процъфтяващите градове в Югоизточна Азия, да бъде напуснат от жителите му?

Международен изследователски екип под ръководството на археолози от Австралия и Камбоджа се върна назад във времето благодарение на 70-сантиметрова почвена проба, взета в ров на територията на древния град Ангкор Том, който бил изцяло напуснат от жителите му през 15-и век, предаде АФП.

ThinkStock/Getty Images

"Няма исторически данни за Ангкор Том през 15 век", заяви географът Дан Пени от университета в Сидни. "Не разполагаме с писмени свидетелства, които да обяснят защо, кога и как жителите са напуснали града. Пробата от седименти е като книга за природни науки, в която ежегодно са вписвани промените в обработването на земята, климата и растителността", допълва той.

ThinkStock/Getty Images

Когато хора живеят в даден район, изгарят дърва, допринасят за ерозията на почвата и обезлесяването. Когато си отидат, следите се променят. "Упадъкът започнал през първите десетилетия на 14 век", отбеляза Пени. "В края на 14 в. ровът бил обрасъл с растителност. Следователно обработването на земята било преустановено", разяснява още той.

ThinkStock/Getty Images

Учените поясниха, че упадъкът започнал около век по-рано. Напускането не било внезапно, а постепенно, като елитът се установил на по-подходящи за търговския обмен места край делтата на Меконг.
БТА