/ iStock/Getty Images
Рекорден брой пиленца от застрашения вид безкрили папагали какапо са се излюпили в Нова Зеландия по време на необичайно дългия размножителен сезон, предаде Ройтерс.

На бял свят са се появили над 70 папагалчета. И макар че не се очаква всички те да достигнат зряла възраст, настоящата популация от 147 възрастни екземпляра ще се увеличи съществено.

Две сърнички, копие на Бамби, се родиха в зоопарка във Виена (ВИДЕО)
Птиците от редкия вид, ендемичен за Нова Зеландия, се размножават веднъж на всеки две до четири години, когато дърветата от вида Dacrydium cupressinum дават плод.

Животът на рядък вид албатроси е застрашен от гигантски мишки
Птиците от вида, описан навремето от британския зоолог Марк Каруърдин като "най-едрия, най-дебелия и най-неспособния да лети папагал в света", обитават три отдалечени новозеландски острова. Теглото на женските достига 1,4 килограма, а на мъжките - 2,2 килограма.

Безкрилите какапо са уязвими за хищници. Основната заплаха за популацията им са котките и белките, пристигнали в Нова Зеландия с европейските заселници през 19-и век.

Най-старата птица в света гледа 40-ото си пиленце (СНИМКИ)
Към средата на 90-те години на миналия век какапо са били на ръба на изчезването, но програмите за възстановяването на популацията им са дали резултат.

Пиленцата, дори и тези, които вече са на два месеца, все още нямат добра координация, но вече се обучават в придобиването на важното умение да се катерят по високите дървета. "На този етап изглеждат много сладки", казва Андрю Дигби.

Четете също:

Джари – уникалният папагал имитатор, който ще ви разсмее (СНИМКИ/ВИДЕО)

Папагали наркомани щурмуват маковите плантации в Индия


И папагалите се изчервяват в ситуации на силни емоции

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА