/ ThinkStock/Getty Images
Рядък вид албатроси е застрашен от изчезване заради едри мишки, които изяждат яйцата им и убиват пиленцета, оповести британското Кралско дружество за защита на птиците, цитирано от Франс прес. Става въпрос за албатроси, които се срещат на британския остров Гоф в южната част на Атлантическия океан.

Албатрос пътешества от Хаваите до Ел Ей
 
 
Разкъсваща сърцето драма се наблюдава на този безлюден остров, където живеят над 8 милиона птици от 23 вида, отбелязаха от дружеството. Фауната и флората на острова са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Островът е част от архипелага Тристан да Куня. Там се среща застрашеният от изчезване албатрос от Тристан да Куня с розов клюн и оперение в черно и бяло. На своя сайт дружеството пояснява, че мишките, доведени случайно на острова през 19-и век, просперирали и увеличили два-три пъти размерите си. Те изяждат яйца и нападат пиленца, предизвиквайки загуба от 2 милиона птичи индивида годишно. Видео показва как мишки нападат нощем бебе албатрос.

Най-старата птица в света гледа 40-ото си пиленце (СНИМКИ)

албатрос
ThinkStock/Getty Images

 
Дружеството е подело инициатива с помощта на правителствата на САЩ и РЮА, за да може на тази катастрофа да се сложи край и мишките на острова да бъдат изтребени до 2020 г.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА