Най-старата птица в света гледа 40-ото си пиленце (СНИМКИ)
Най-старата птица в света гледа 40-ото си пиленце (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Албатросът Уиздъм, който е поне на 63 години, гледа 40-ото си пиленце в резерват на атола Мидуей в Тихия океан, между Хавай и Япония, съобщи Си Би Ес.

Животински нагон

Въпреки почтената си възраст Уиздъм не дава признаци за умора. Служители в резервата са я видели да снася яйцето на 28 ноември миналата година и да го мъти няколко седмици. Малкото се е излюпило на 1 февруари, но Уиздъм не е била там тогава. Тя е отлетяла още на 20 януари, като е оставила мъжа си да дежури в гнездото. Уиздъм се е върнала сита миналата седмица и е сменила мъжкия, който е отлетял за храна. Сега тя гледа малкото, което е съвсем сиво и рошаво.

Служителите в резервата кръстиха пиленцето Кукини, което означава "пратеник" на хавайски.

Уиздъм е най-възрастната известна дива птица в света. Пръстенът й е поставен през 1956 г., когато тя вече гледала поколение. Оттогава Уиздъм е прелетяла над 4,8 милиона километра. Това е шест пъти колкото разстоянието от Земята до Луната и обратно. Уиздъм е отгледала поне осем пиленца от 2006 г., като е оцеляла дори от цунамито в Япония през 2011 г.

Още по-невероятно е, че биологът Чандлър Робинс, който й е сложил пръстена през 1956 г., я е открил 46 години по-късно в района, където е било старото й гнездо. Той вече е на 97 години, но още понякога идва да види албатросите.

Уиздъм и Кукини не са единствените птици, които следи. На атола има 470 000 гнезда на албатроси, като във всяко живее двойка.

Албатросите прекарват живота си над водата. Размахът на крилата им е средно 3,36 м и те се задържат с часове във въздуха, понякога дори спят летейки. От известните 21 вида обаче 19 са застрашени. Албатросите обикновено имат един партньор за цял живот. Те снасят само по едно яйце и го мътят и отглеждат почти цяла година.

Източник: БТА