Джари
Джари / личен архив
Всички сме гледали в световните сайтове за видеосподеляне клипове с папагали, които с лекота повтарят различни думи и свирят популярни мелодии. Такъв е и Джари-папагал от София, който има изключително богат репертоар, а вече и много фенове.

Джари
личен архив

Всъщност птицата е кръстена на един от главните герои от българския сериал „Под прикритие“-Джаро.

„Имахме папагал, кубинска амазона, който си бях донесла като дете от Куба. Той почина на 36 години. Целият парк „Заимов“ знаеха за него. След като почина, аз страдах много и след няколко години по-големият ми син реши да ме изненада за рождения ми ден и ми подари Джаро-бебе на три месеца, роден през май 2014 г.“, разказа собственичката на папагала Ирина Лалова.

Джари
личен архив

Днес Джари вече е пълноправен член на нейното семейство и е много обичан. Има изключително богат репертоар-сутрин вика от балкона „Хайде на кафе“ и пее „За Джаро аз ще скачам, ще викам…“. Умее да свири мелодии като „Нашият сигнал“ и дори „Върви народе възродени“. „Патриотче си е“, споделя Ирина.

Новата му любима мелодия е част от композицията на Бетовен „За Елиза“. Джари набра популярност и с друго свое умение-може да имитира звуци на животни и други птици-сам се пита и показва как правят котката, кучето, патицата и петелът. Освен, че е имитатор, Джаро с охота раздава „целувки“, учтиво поздравява, пожелава лека нощ, но проявява и характер като командва „Ела тука“.

Освен това е и любвеобилен-обръща се към хората, които обича с „о, любов моя”, а себе си нарича „сладък папагал”. Джари по характер е мил и глезен, но верен на името си, когато не хареса някого го атакува най-изненадващо, за да го ухапе.

Джари
личен архив

"Какво всъщност го отличава от всички останали пилета? Усеща хората, техните емоции, настроения, участва в диалози, проявява и характер, разбира се, но е нежен и чувствителен, раздава любовта си на тези, които обича... Това е Джаро", казва големият син на Ирина за пернатия член на семейството.