Клюките не винаги са нещо добро, но понякога могат да накарат хората да променят към добро поведението си, убедени са учените.
Клюките не винаги са нещо добро, но понякога могат да накарат хората да променят към добро поведението си, убедени са учените. / ThinkStock/Getty Images
Американски учени доказаха, че одумването на колегите, които не работят достатъчно, допринася за трудовата дисциплина и честността, съобщи Нюзру.

В експеримента на учените от Станфордския университет са участвали повече от 200 души. Доброволците са работили по проект, изгоден за всички. Много от тях се стараели за общото благо, но някои предпочитали работата вместо тях да вършат останалите.

По-добре се работи в шумно кафене, отколкото в офис

Добросъвестните работници често споделяли с другите впечатленията си от тунеядците. Тази информация помагала на някои да решат с кои да работят.

В крайна сметка доброволците избягвали недобросъвестните колеги. По тази причина някои от лентяите променили поведението си и започнали да се стараят. Тези, които продължавали да мързелуват, имали най-лошата репутация в офиса.

Клюкарствайте за любов и секс в офиса, но никога срещу шефа

Клюките не винаги са нещо добро, но понякога могат да накарат хората да променят към добро поведението си, убедени са учените. 
БТА