Разходите на британците по Коледа ще са с 2,6% по-малко от 2007 г.
Разходите на британците по Коледа ще са с 2,6% по-малко от 2007 г. / netinfo

Британците ще похарчат 10,6 милиарда паунда /16,7 милиарда долара/ по коледните празници тази година, което е с 2,6% по-малко в сравнение с 2007 г. заради тревогата от рецесия в страната, сочи публикувано проучване.

Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) съобщава в доклад, поръчан от веригата за супермаркети Асда, че всяко домакинство ще похарчи средно по 399 паунда по време на празниците спрямо 413 паунда миналата година. Заради увеличаването на цените на хранителните стоки разходите за други стоки, като електрическите уреди например, ще бъдат силно ограничени, се казва още в доклада.

"Можеше да бъде по-лошо, ние очакваме инфлацията да намалее рязко в следващите месеци и да осигури известно облекчение на потребителите, които ще бъдат подложени на сериозен натиск по време на коледните празници", заявява генералният директор на CEBR в комюнике. "Освен това потребителите ще продължат да се възползват от сериозната конкуренция между супермаркетите по отношение на цените", счита той.