Райс и Шикорски отбелязали договора за ПРО с грузинско вино
Райс и Шикорски отбелязали договора за ПРО с грузинско вино / снимкa: БГНЕС

Американският държавен секретар Кондолиза Райс и полският външен министър Радослав Шикорски отбелязаха подписването на договора за ПРО, като вдигнаха тост с грузинско вино - избор, който със сигурност е оставил горчив привкус за Русия, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Полша съобщи, че изборът на вино „Кахетиън Роял“ на дадената от Шикорски вечеря, не е намек към Русия. „Райс се усмихна и ако не ме лъже паметта, каза, че е имала възможност да разговаря с грузински политици, но не е опитвала грузинско вино“, съобщи заместник-външният министър Ришард Шнепф.

Москва, която влезе в сериозен конфликт със западните страни заради военната интервенция в Грузия, категорично се противопоставя на противоракетния щит, тъй като смята, че той е пряка заплаха за сигурността на Русия.

Полша се съгласи да приеме на своя територия елементи от американския противоракетен щит няколко дни след като Русия започна офанзива в Грузия в отговор на опит на Тбилиси да си върне контрола върху проруската сепаратистка област Южна Осетия.