Килиън Мърфи
Килиън Мърфи / БТА
Актьорът Килиън Мърфи, станал известен със сериала "Остри козирки", спечели награда "Оскар" за най-добър актьор за ролята си на бащата на атомната бомба Опенхаймер в едноименния филм на режисьора Кристофър Нолан, съобщи АФП.

"Това е най-вълнуващото приключение, екзалтиращо и творчески пълноценно, което сте ми дал възможност да преживея през последните 20 години. Дължа Ви повече, отколкото мога да кажа", каза актьорът, обръщайки се към режисьора Кристофър Нолан и продуцента Ема Томас, приемайки статуетката.
 

Невъзможно е да се забрави лицето на 47-годишния Килиън Мърфи - пронизващите му сини очи, високите скули и чертите му, добавя АФП.
Актьорът е известен със своята интровертност и трудното привикване към червените килими и благодарствените речи. Превъплъщението му в образа на американския физик Робърт Опенхаймер му донесе одобрението на критиката. А преди "Оскар"-а той спечели "Златен глобус" и БАФТА - британските филмови награди.

Бляскавата кариера на Килиън Мърфи вече включва забележителни роли във филми като ирландската историческа драма на Кен Лоуч "Вятърът в ечемичените ниви" (2006) и "Дюнкерк" (2017) на Кристофър Нолан.

За Нолан, с когото е заснел шест филма, той облича костюма на злодей, като в "Батман в началото" (2005). В една съвсем различна вселена той играе транссексуална жена в "Закуска на Плутон" (2006) на Нийл Джордан. Пробивът му е в "28 дни по-късно" на режисьора Дани Бойл през 2002 г. 
Кристофър Нолан го кани и в други свои филми в ролята на д-р Джонатан Крейн (Плашилото)-  в „Черният рицар" (2008) и "Черният рицар: Възраждане". Той го ангажира и за "Генезис" от 2010 г., както и за "Дюнкерк" (2017 г.), но все в поддържащи роли преди "Опенхаймер".

Килиън Мърфи се снима също в „Дилъри на време“ на Андрю Никъл и "Червена светлина" на Родриго Кортес. Паралелно участва и в сериала "Остри козирки" от 2013 г., който го прави много популярен. Снимал се е в повече от 50 филма.

"Винаги съм се интересувал от меланхолията, от неща, които са двусмислени или трансгресивни. За мен актьорската игра е именно това - да навлизаш в тези невралгични зони. Намирам го за много стимулиращо", казва той пред списание "Ескуайър" през 2022 г.



Килиън Мърфи изпитва дълбока неприязън към технологиите и социалните мрежи. Вкъщи той няма интернет. Избягва медиите, доколкото е възможно. Като тийнейджър Мърфи свири на китара и заедно с приятели от училище сформира авангардна рок група. 

"Исках да се занимавам с музика и за известно време изглеждаше, че ще се получи", казва Мърфи пред Би Би Си. Но под натиска на родителите групата отказва звукозаписен договор.

Вратата на една страст се затваря, а друга се отваря през 1996 г., когато на 20-годишна възраст той се отказва да следва право, за да стане актьор. Вече е пробвал актьорските си умения в училище и в университета. Получава роля в театъра в пиесата "Диско прасета" и заминава на 18-месечно турне.

В киното пробива през 2002 г. в главната роля в постапокалиптичния хорър "28 дни по-късно на режисьора Дани Бойл.

От 2013 г. до 2022 г. изпълнява ролята на Томи Шелби в сериала "Остри козирки"

Женен е от 2004 г. за Ивон Макгинес. Имат двама сина. Живеят в Ирландия.
С филма "Малки неща като тези" на белгийския режисьор Тим Милантс с участието на Килиън Мърфи беше открит кинофестивалът в Берлин на 15 февруари.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Христина Терзиева/БТА