Пръстенът на средновековната героиня Жана д'Арк се завръща във Франция след 600 години във Великобритания. За него фондация „Пуи дьо Фу", която стопанисва исторически тематичен парк близо до Нант, е платила 425 000 долара. Светинята ще бъде изложена за посетителите на парка този месец.

Директорът на фондация „Пуи дьо Фу" Никола де Валие вижда символизъм в „славното завръщане на националното съкровище" в родината. В новия си дом то ще може да бъде видяно от 2 млн. души годишно.

Пръстенът е бил във Великобритания в продължение на близо 600 години. Той е предаден на кардинал Хенри Бюфорт след екзекуцията на Орлеанската девица през 1431 година.

Пръстенът е изработен през 1400 година от позлатено сребро и е подарък на Жана д'Арк от родителите й.

Описанието му е дадено от самата Орелеанска девица по време на процеса срещу нея. Върху него са гравирани надписите IHS и MAR, за които се приема, че означават Исус Христос и Дева Мария. Твърди се, че героинята го е целувала преди всяка битка.

Пръстенът бе обявен на търг, при който продажната цена надмина близо 30 пъти първоначалната. Оценката на организаторите бе между 10 000 и 14 000 лири, а новият  собственик го придоби срещу 300 000 лири. Пръстенът се продава в старинно дъбово ковчеже и с документи, потвърждаващи автентичността му.

Героинята Жана д'Арк повежда френските войски срещу англичаните в няколко важни битки по време на Стогодишната война. Тя твърди, че е напътствана в действията си от архангел Михаил, света Екатерина Александрийска и света Маргарита Антиохийска.

През пролетта на 1429 година като главнокомандваща на френски отряд Жана д'Арк успява за четири дни да принуди англичаните да свалят обсадата на Орлеан - задача, смятана от други военначалници за неизпълнима.

След това Орлеанската девица и армията й печелят още битки и градове за френската корона. Жана д'Арк е пленена от бургундите и продадена на англичаните през 1430-а. Година след това 19-годишната девойка е осъдена за ерес и изгорена на клада.

Четвърт век по-късно е оневинена от Църквата и обявена за мъченица. През 1920 година Жана д'Арк е канонизирана за светица.

видео: Ruptly