/ iStock
300 каратова диамантена огърлица, носена на две британски коронации, ще бъде продадена на търг. Тя е свързана с френската кралица Мария-Антоанета. Очаква се да бъде продадена за 2,8 милиона долара.

Тя е произведение от 18-ти век, вероятно създадено десетилетие преди Френската революция. Изложено е публично за първи път от 50 години и ще направи своя дебют на търг на 11 ноември, според Sotheby's. 

Бижуто е изложено в Sotheby’s в Лондон, преди да тръгне на останалата част от глобалното си изложбено турне. След това ще се отправи към Женева, Швейцария.
 

Въпреки че точният произход на огърлицата не е записан, аукционната къща смята, че античният предмет може да е направен само за кралска особа или високопоставен аристократ.

В началото на 20-ти век той е принадлежал на маркизите от Англиси, водеща аристократична фамилия в Обединеното кралство с тесни връзки с британското кралско семейство, каза Сотбис.
 

"Марджори Пейджет, маркиза от Англиси, носеше огърлицата на коронацията на крал Джордж VI през 1937 г. След това нейната снаха носи същото бижу на коронацията на кралица Елизабет II през 1953 г.", според съобщението.

След като семейството се разделя с диаманта през 60-те години на миналия век, той е изложен в Американския музей по естествена история, преди да бъде придобит от частен колекционер.

Всеки диамант е от стара мина с брилянтна шлифовка и тежи между един и един и половина карата, според Sotheby’s, който каза, че диамантите вероятно са добити от легендарните индийски мини Голконда, където е открит диамантът Хоуп.

Бижутата от този период често са били известни със своя лукс и гъвкавост, като едно парче има потенциала да се носи като огърлица или като украшение, пришито към дреха, според съобщението.

Смята се, че някои от диамантите може да произхождат от прочутата огърлица, свързана с превърналата се в скандал „Афера с огърлицата“, която допринесе за настъпването на Френската революция и в крайна сметка за смъртта на Мария-Антоанета, заявиха от Sotheby's.
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

CNN