Продадоха писмото на Наполеон 10 пъти по-скъпо от очакваното
Продадоха писмото на Наполеон 10 пъти по-скъпо от очакваното / снимки: Reuters

Във френския град Фонтебло на търг бе продадено уникално писмо на Наполеон, в което френският император обещава на 22 октомври 1812 година да взриви Кремъл. Писмото бе продадено за 187 500 евро, въпреки че се очакваше цената му да достигне около 15 500 евро.

В Париж посланието на Наполеон от 20 октомври 1812 година било получено само три дни, след като е било продиктувано, което само по себе си е подвиг за онези времена - посланието е пропътувало разстоянието от 2400 км. само за 72 часа.

"Писмото е уникално в много отношения и освен това ни показва един различен Наполеон. Към Москва той се отправи във върха на своята слава и могъщество. Но се върна значително отслабен. Руснаците напуснаха Москва няколко дни преди неговото пристигане и подпалиха града. Там Наполеон не намери нито победа, нито провизии за умиращите си от глад войски. Единственото, което му остава, е да взриви сградата, в която заседават руските министри", казва Жан-Кристоф Шатеньо, сътрудник на аукционната къща, която продава писмото. "Той никога, освен в писмата до Жозефина, не е изразявал чувства. Но Москва направо го погуби", допълва Шатеньо, цитиран от БГНЕС.

Наполеон издава заповед към последните напускащи Москва свои части и те незабавно минират Кремъл. Взривът не сработва навсякъде, но щетите нанесени на Кремъл, са големи. За възстановяването му са били нужни 20 години, припомня ИТАР-ТАСС.

Продадоха писмото на Наполеон 10 пъти поскъпо от очакваното
netinfo