Продадоха Ферари на Ален Делон за 14 млн. евро

Продадоха Ферари на Ален Делон за 14 млн. евро
Продадоха Ферари на Ален Делон за 14 млн. евро / снимка: Guliver/Getty Images

На търг, състоял се в Париж, беше продаден автомобил "Ферари", принадлежал на Ален Делон. За ретро колата са били платени 14,2 млн. евро, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Аукционна къща "Аркюриал" предложи на търга във френската столица колекция от около 200 редки, легендарни автомобила, произведени в началото и средата на 20 в. Те са от колекцията на Роже Бейон - собственик на транспортно предприятие, който дълги години е изкупувал стари автомобили. Той е искал да създаде собствен музей, но се е разорил и е починал. Автомобилите от колекцията му около 30 години са останали на територията на предприятието му.

Най-скъпият лот на търга бе Ferrari 250 GT SWB California Spider. От тази марка са произведени общо 37 автомобила, като предложеният на аукциона е принадлежал на Ален Делон. Актьорът купува спортната кола през 1963 г., след като филмът с негово участие "Гепардът" печели наградата "Златна палма" на инофестивала в Кан. Той взема със себе си автомобила в САЩ, когато заминава през 1965 г. за Холивуд за снимки.

Предварителната оценка на колата бе 12 млн. евро. За любителите на стари автомобили от началото на миналия век аукционна къща "Аркюриал" предложи над сто модела. Сред тях бяха Bugatti Grand Sport от 1928 г., от който са произведени 830 бройки, а също Bugatti Type 55, произведено през 1932 г.

Друг уникален лот бе Ferrari 275 GTB, принадлежал на режисьора Роже Вадим. На регистрационния номер на принадлежалото на режисьора ферари е написано името на актрисата Джейн Фонда. Тя става съпруга на Роже Вадим през 1965 г.

"През последните 10 години обемът на продажбите на пазара на редки автомобили е нараснал почти с 500% и това не е пределът. Някои сделки са за десетки милиони", твърди Матийо Ламур, един от организаторите на аукциона. "За мнозина това не е само възможност да се докоснат до редки и уникални модели, но и нелош начин да вложат парите си", коментира той.

Източник: БТА