/ Thinkstock/Getty Images
Диетолозите нееднократно ни убеждават в ползата от консумацията на прясно изцедени сокове. Те обаче може да се окажат вредни за организма, ако не се спазват някои основни правила, смятат експертите в областта на храненето.

Прясно изцеденият сок съдържа голямо количество фруктоза, чиято повишена употреба, подобно на бялата захар, може да бъде вредна за здравето. Това се отнася особено до хора с диабет и нарушения във въглехидратния метаболизъм.

моркови сок
iStock/Getty Images

Соковете освен това са с повишено съдържание на хранителни киселини, които могат да доведат до ерозия на зъбния емайл. Въздействието върху зъбите след консумацията на сок е по-разрушително, отколкото яденето на плодове.

За да се избегне това, след като пиете сок, е добре да изплакнете устата с вода. Заради високата киселинност не се препоръчва сокът да се пие на празен стомах, тъй като това може да доведе до раздразнение на лигавицата на стомаха.

сок от селъри
iStock/Getty Images

Ако искате да пиете здравословен прясно изцеден сок, това трябва да стане в рамките на 15-20 минути след приготвянето му.

Добре е да имате предвид, че много от витамините, съдържащи се в плодовете, се унищожават под въздействието на въздуха, промяната в температурата или при продължително съхранение.

плодов сок
ThinkStock/Getty Images