/ iStock/Getty Images
За да избегнете напълняването през зимата, трябва да ядете повече ядки и бобови растения, смята диетологът-изследовател Алекс Руани. В статия за вестник „Таймс” той изброи начините да останете слаби през студения сезон.

На първо място, Руани препоръчва високоинтензивни интервални тренировки и обръща внимание на факта, че осезаеми резултати дават единствено физическата активност, съчетана с правилното хранене.

Проучване: Орехите намаляват риска от смърт с 20%

Втората препоръка на изследователя-диетолог е да се къпете с хладна вода при температура 20 градуса или да излизате по-често навън, за да стимулирате процеса на изгаряне на мазнини и да подобрите метаболизма.

За да не натрупате наднормено тегло, по-добре е да се откажете от вечерните и нощните закуски. По-специално, добре е да се въздържате от ядене 3-4 часа преди лягане.

Руани препоръчва да опитате тренировки със свободни тежести. Той цитира проучване, което показва, че хората, които избират този тип тренировки, са с 30 процента по-малко склонни към затлъстяване, отколкото тези, които изобщо не спортуват или избират други дейности. Въпреки това, с натоварванията трябва да сте внимателни и последователни и да започнете с малки тежести.

Диетолозите съветват: Чаена лъжичка мед сутрин отстранява токсините и стреса

Специалистът смята, че за поддържане на фигура е важно да се ядат и повече фибри, които удължават чувството за ситост. Богати на тях са плодовете, зеленчуците, ядки, бобовите растения и пълнозърнести храни. Също така си струва да ядете неовкусено кисело мляко веднъж на ден, тъй като то помага за поддържането на здрава чревна микробиома и утолява глада поради съдържанието на протеини.
 
БГНЕС