Въпреки че по пътя към дълголетието има много препятствия, предотвратяването на хроничните заболявания определено е стъпка в правилната посока.

Резултатите от различни проучвания показват, че един здравословен продукт може да ви помогне да направите точно това.

Ново проучване, публикувано в „New England Journal of Medicine“, ясно показва защитните свойства на орехите.

Въпреки скромния си размер те имат огромни ползи за здравето, тъй като са богати на фибри, витамини и антиоксиданти, пише „Дейли Експрес“.

Ракът и сърдечносъдовите заболявания са на първо място в списъка на животозастрашаващите патологии. Тези болести се считат за едни от водещите причини за смърт в световен мащаб, както съобщава Световната здравна организация.

Но новото проучване показва, че орехите могат да намалят вероятността от развитие на рак, сърдечно-съдови и респираторни заболявания.

Изследователите проучват медицинската история на повече от 118 000 пациенти, участвали в различни проучвания, за да изключат всички, диагностицирани с рак, коронарна болест на сърцето или инсулт. Доброволците трябвало да попълнят подробен въпросник за храненето. Те отговорили на въпросите в началото на проучването, а след това ги попълвали на всеки две до четири години.

В зависимост от това колко орехи са консумирали участниците в проучването, те са били разделени на шест групи, които учените са наблюдавали в продължение на 30 години.

Установено било, че при доброволците, които ежедневно са консумирали орехи, рискът от смърт е бил с 20% по-малък. Установено е също така, че хората, които ядат орехи, по-рядко умират от рак, коронарна болест на сърцето и респираторни заболявания. Изследователите добавят, че колкото повече орехи са консумирали участниците, толкова по-малък е бил рискът от смърт.

Ползите от орехите обаче не спират дотук, защото те помагат и в борбата с високите нива на холестерола. Орехите съдържат много, но предимно ненаситени мазнини. Друга причина, поради която те могат да бъдат ефикасни за понижаване на холестерола, е, че са богати на фибри. Те задържат част от холестерола, като предотвратяват навлизането му в кръвния поток от червата. Според проучване, публикувано в списание BMJ Open Diabetes Research & Care, орехите са изключително ефективни в борбата с "лошия" холестерол. Хората, които ги ядат ежедневно, имат "значително" по-ниски нива на "лош" холестерол.

Heart UK препоръчва да консумирате по една шепа орехи и други ядки дневно - това са около 28-30 грама. Можете да изберете вида, който ви харесва - от бадеми до кашу, от лешници до пекани - защото ползите за здравето им са неоспорими.

 
БГНЕС