/ ThinkStock/Getty Images
В Тунис цената на чесъна рязко се повиши през последните няколко дни, след като потребители се втурнаха да го купуват, заради антимикробните му свойства, надявайки се, че той ще им осигури защита срещу новия коронавирус, предаде Франс прес.

В Тунис първият случай на заразяване с новия коронавирус бе регистриран на 2 март и е свързан с мъж, върнал се по море от Италия. На централния пазар в столицата Тунис и в редица големи супермаркети цената на чесъна достигна 20-25 динара (7-9 евро) за килограм, като се има предвид, че средната месечна заплата в страната е по-малко от 600 динара (200 евро).

Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му
ThinkStock/Getty Images

Чесънът обикновено е използван за усилване на имунната система и потискане на ефекта от грипни заболявания, които имат сходни симптоми с тези от новия коронавирус.

Напоследък се увеличиха повече или по-малко сериозните публикации в интернет, които навеждат на мисълта, че чесънът може да осигури защита срещу новия коронавирус.

чесън
iStock/Getty Images

Иронична снимка показва ястие с чесън, под което е изписано "Антидот срещу новия коронавирус".

"Тази неоправдана треска стана причина цените на чесъна да скочат. Цената му в момента би трябвало да е 12-13 динара", отбеляза експертът Ясер бин Халифа от министерството на търговията на Тунис.

ч
Thinkstock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА