Дойде време за училище и за детска градина. Затова ще засегнем една тема, която вълнува много родители - адаптацията на детето в детската градина. В канала "Mamma Mia"  във vbox7 може да видите полезни съвета за всички родители:

Най-важното – ако детето не е готово все още за детска градина, то няма как да се адаптира. Особено когато говорим за ясла. На тази възраст детето е свикнало с мама и тате и е изключително трудно да се отдели от тях. Тренирайте – съберете се с 2-3 приятелки с дечица на сходна възраст и оставете малките да играят сами, а вие идете в другата стая.

дете
iStock/Getty Images

Децата ви нямат нужда от адаптация за детската градина, а родителите им. Когато за първи път оставите детето с непознати хора и в непозната сграда, твърде възможно е да усетите празнота и леко задушаване. Възможно е целия ден да не успеете да свършите нищо, защото ще мислите за самотното дете, което най-вероятно плаче за вас. Но то не винаги плаче, дори се забавлява.

дете
iStock/Getty Images

Адаптацията трябва да е взаимна. Идете заедно с детето до градината, запознайте се с госпожите, излезте на двора заедно. Наблюдавайте как весело си играят децата и как се гушкат в госпожите, за да свикнете по-лесно. Страхът е еднакъв и от двете страни.

Няма универсално правило. Важно е като го взимате задължително да носите нещо за хапване и пиене, но не и подаръци. Това се налага, за да не свиква детето да бърка по джобовете на родителите си, а искрено да им се радва, че ги вижда.

Ако имате възможност детето да стои вкъщи поне до предучилищна възраст – възползвайте се от нея. Не се притеснявайте – няма да стане социопат.
Говорете му. Кажете му колко хубаво ще си изкара през деня с приятелчетата, а когато се прибере – ще си изкара добре с вас. Дори си поплачете, ако трябва, след като го изпратите. Но не и пред него.

деца
iStock/Getty Images

И още:

На детска градина в Германия: на какво учат децата

11 мъдри правила на кралското възпитание за умни и добри деца (СНИМКИ)

Каква е разликата между добрия и мъдрия родител? (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук