В северния италиански град Тревизо на 94-годишна възраст почина известният ресторантьор Адо Кампеол, известен като „бащата“ на тирамисуто, вкусен десерт, известен в целия свят. „Тревизо загуби звезда от своята гастрономическа история, която сега ще блести на небето“, написа във Фейсбук президентът на региона Венето Лука Зая, който е чест посетител в известния ресторант Alle Beccherie.
Тирамису повдига духа и настроението
Именно в този ресторант в началото на 70-те години се появява десертът тирамису, който включва сирене маскарпоне, кафе, яйца, захар и бишкоти "савоярди". Самият Кампеол призна, че тази рецепта се е родила в резултат на грешката на съпругата му Алба и готвача Роберто Лингуаното. Въпреки това деликатесът бързо придоби популярност, първо в цяла Италия, а след това и в чужбина.
Сашка Васева приготвя любимото си италианско изкушение - тирамису
Името на десерта се превежда от италиански като „вдигни ме на крака“, но в преносен смисъл по-скоро „ободри ме“. То се дължи на тонизиращите и хранителните свойства на вкусния сладкиш.
Тирамису повдига духа и настроението
Именно в този ресторант в началото на 70-те години се появява десертът тирамису, който включва сирене маскарпоне, кафе, яйца, захар и бишкоти "савоярди". Самият Кампеол призна, че тази рецепта се е родила в резултат на грешката на съпругата му Алба и готвача Роберто Лингуаното. Въпреки това деликатесът бързо придоби популярност, първо в цяла Италия, а след това и в чужбина.
Сашка Васева приготвя любимото си италианско изкушение - тирамису
Името на десерта се превежда от италиански като „вдигни ме на крака“, но в преносен смисъл по-скоро „ободри ме“. То се дължи на тонизиращите и хранителните свойства на вкусния сладкиш.