По-лесно запомняме грозните физиономии
По-лесно запомняме грозните физиономии / sxc.hu

Старата максима, че красивото лице никога не се забравя се оказва невярна. Психолози твърдят, че привлекателните лица са по-трудно запомнящи се от грозните.

Атрактивността може действително да попречи на дълготрайния спомен за дадена физиономия, освен ако красивото лице не е особено отличително, установи германско проучване.

Според германските специалисти емоциите, които привлекателният външен вид предизвиква у събеседника, пречат на човека да запази в главата си спомена за чертите на лицето и конкретните отличителни белези, пише БГНЕС. Снимките на неатрактивни и дори грозни хора са много по-запомнящи се от тези, при вида на които оставаме моментно впечатлени от красотата.

За целите на изследването на доброволци били показани снимки на красиви и респективно грозни физиономии в рамките на няколко секунди. Учените от университета Йена в Германия твърдят, че ако изключим набиващата се на очи красота като тази на Анджелина Джоли, лицата, които хората без проблем запомнят, са тези на неатрактивните личности.

"Досега си мислехме, че много по-лесно се запомня красив човек, отколкото грозен. Така е прието да се смята. Ние обаче установихме, че непривлекателните физиономии остават в съзнанието ни доста по-дълго", коментира д-р Холгър Уайс, който провел изследването.