Плъхове ще надушват болни от туберкулоза затворници в Танзания и Мозамбик
Плъхове ще надушват болни от туберкулоза затворници в Танзания и Мозамбик / ThinkStock/Getty Images

Учени от Източна Африка планират да използват силното обоняние на тренирани плъхове за провеждането на масов скрининг за туберкулоза в претъпканите затвори в Танзания и Мозамбик, съобщи Ройтерс.

Гигантските гамбийски плъхове, обучени от белгийската неправителствена организация APOPO, които досега бяха използвани да надушват противопехотни мини, вече добиват популярност в Африка, заради умението си бързо да откриват болни от тубекулоза.

Туберкулозата е второто най-разпространено инфекциозно заболяване в Африка, веднага след СПИН. Според Световната здравна организация в световен план се регистрират 9 милиона нови случаи на туберкулоза годишно и около 2 милиона смъртни случаи.

В Танзания хората от общности, в които туберкулозата е най-често срещана, като затворите, често пропускат профилактичните прегледи. По тази причина много случаи на туберкулоза въобще не биват регистрирани.

С финансова подкрепа от Американската агенция за международно развитие, APOPO планира да набере и обучи повече плъхове, които да спомагат за провеждането на по-бърз и по-резултатен скрининг в затворите.

"Ако идеята се окаже успешна, ще разширим програмата до всички затвори, западнали квартали, заводи и други рискови зони в Танзания, Мозамбик и други страни с епидемии от туберкулоза и ХИВ/СПИН", заяви директорът на APOPO за САЩ Чарли Ричър.

Източник: БТА