Пиенето на много вода не е ефикасен цяр за кожата
Пиенето на много вода не е ефикасен цяр за кожата / снимка: morguefile.com

Пиенето на осем чаши вода дневно не е гаранция за поддържането на здрава кожа. Медиците не са уверени в целебната сила на водата за кожата, водата само възстановява водния баланс на организма.

Британския в. „Дейли мейл” проведе свое изследване с група жени доброволки. Те са изпивали по 1,5 литра дневно в продължение на осем седмици. Някои са консумирали обикновена чешмяна вода, а други минерална вода, съдържаща салицин, получаван от кората на върба. В процеса на метаболизма той се превръща в салицилова киселина, срещана в редица продукти за предпазване от пъпки, пише БГНЕС. Всяка участничка е била фотографирана преди и след експеримента със помощта на специална комплексна система за анализ Visia, която проверява дължината и дълбочина на бръчките, текстурата на кожата и пораженията от слънцето.

При жените, пили обикновена вода, бръчките се съкратили с 19%, а при жените с минерална вода - с 24 на сто. Д-р Рита Ракус заявява, че подобряването на кожата чрез пиене на много вода е възможно, но подобрението е толкова незначително, че няма смисъл да се измъчвате с много вода, ако сами не го желаете.