Този понеделник Петър Стойчев отбеляза нов рекорд и стана първият българин с престижната награда "Тройна корона" , след като постави нов световен рекорд от сборно време, пише Nova.

Голямото постижението на българския плувец от Момчилград включва прекосяване на Ламанша, плуване около остров Манхатън и преминаване на канала Каталина в Южна Калифорния.

Стойчев подобри стария рекорд с почти 2 часа и половина и стана вторият българин, който преплува успешно протока Каталина след Цанко Цанков, като това беше петият му успешен плувен маратон от престижната верига Oceans Seven - Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар и протока Молокай.

Българинът преплува 32.3-километровия канал в Южна Калифорния за 8 часа, 42 минути и 33 секунди. Досегашният световен рекорд беше държан от Марсиа Кливланд (САЩ), с общо време 24 часа, 32 минути и 3 секунди.
Плувецът беше придружен от десетки делфини през втората половина на плуването, както и от син и гърбат кит на път към острова на Пасифик Стар.

Прекосяването на Каталина може  да стане само през нощта, когато се предполага, че времето е по-спокойно, а вятърът – по-слаб. Началото на плуването се отложи с час и половина, до 11:30 вечерта, поради силните течения.

„Всичко е много тъмно... вижда се само една много красива биолуминесценция от водата,“ разказва Стойчев.

„Мотивирани сме за следващата стъпка – преплуването на Северния канал през юли”, сподели плувецът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Nova