Пет питиета, които стимулират паметта
Пет питиета, които стимулират паметта / снимка: sxc.hu

Храната е най-важният елемент за здравето на духа и на тялото, но напитките също имат значение. Ако има моменти, в които не може да си спомните къде сте оставили ключовете, или пък не сте запомнили една фраза, сигурно е време да нахраните мозъка с някоя от петте напитки, които помагат за подобряването на паметта.

Една чаша вино след обяд влияе положително на организма. Освен че подпомага циркулацията на кръвта и намалява стреса, червеното вино влияе и на мозъчните клетки, които получават приток на кислород. Така се изостря способността за разсъждаване и се подобрява паметта.

Кафето е превъзходен антиоксидант. Кофеинът, като основна съставка на кафето, може да подсили краткотрайното помнене. Една до две чаши на ден намаляват риска от Алцхаймер, диабет и сърдечни болести.

Чаша сок от червено цвекло на ден подобрява циркулацията и пази сърдечносъдовата система. Цвеклото помага и за намаляването на високото кръвно налягане и увеличава притока на кръв в мозъка. А това помага за по-добрата памет.

Всички онези, които не пият кафе, своята доза памет може да набавят с чая. Доказано е, че кофеинът, който се намира в черния, зеления и белия чай, стимулира мозъка, като увеличава паметта, концентрацията и мотивацията.

От край време ябълката е известна като здравословен плод и е доказано, че помага за добрата памет. Ябълковият сок увеличава производството на ацетилколин в мозъка, което е резултат за добра памет. Две-три чаши ябълков сок дневно намаляват риска от загуба на памет. (БГНЕС)