Отровите са химични вещества и съединения, които нарушават нормалното протичане на жизнените процеси в живите организми. Те са трудни за откриване и често не оставят никакви следи. Ето пет от най-смъртоносните отрови, познати на хората:

1. Полоний

Полоният е радиоактивен елемент, който разгражда тъканите на тялото. Поглъщането на само 7 трилиона от един грам довежда до внезапна смърт. Полоният е перфектното средство за убийства, тъй като употребата му е трудно доказуема.

2. Цианид

Цианидът е смъртоносна отрова, която се свързва с желязото в кръвта, като го ограничава от пренасянето на кислород в клетките. Летална доза убива за минути. Намира се в семена от ябълки, череши, бадеми и кайсии.

Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас (ВИДЕО)

3. Аматоксин

Аматоксинът е смъртоносна отрова, открита в гъбата мухоморка. Яденето на една гъба е достатъчно, за да доведе до бавен и мъчителен край на живота ви. Аматоксинът атакува бъбреците и черния дроб.

мухоморка
Thinkstockphotos

4. Тетродотоксин

Той оказва влияние върху нервната проводимост между мозъка и тялото. Минималната доза може да доведе до загуба на усещане и парализа. Отровата се разнася в тялото за около 6 часа и ако сте поели малко повече от нея, то краят може да бъде фатален.

Десет от най-смъртоносните деликатеси в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

5. Рицин

Тази изключително токсична растителна отрова е известна с това, че е използвана за убийството на българския журналист и дисидент Георги Марков. Тя представлява гликопротеин, който нарушава синтеза на протеини в клетката, предизвиквайки клетъчна смърт.

рицин
Thinkstockphotos


И още:

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света (ВИДЕО)

Пет от най-опасните храни, забранени със закон (ВИДЕО)

Най-отровните змии в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Домашните растения могат да бъдат опасни за здравето

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук