Природата в България е разнообразна и красива, но за наша радост не се срещат много видове змии, особено такива, които са отровни. По света обаче е пълно с най-различни змии, чиято отрова е способна да убива.

Коралова змия

Тя се среща в дъждовните гори на Югоизточна Азия и е една от най-отровните змии на света. Коралова змия е обобщено название на около 64 вида змии от семейство Elapidae. Средно на две години се открива нов вид.

Индийска кобра

Тази змия обитава Южна и Югоизточна Азия, Индия, Южен Китай, Бирма, Тайланд, Индонезия, Филипини и др. Среща се на голяма надморска височина 2500 м — Хималаи, 3000 м. — Каракорум.
Широко разпространена в ниви, оризища, плантации. Среща се и в много градове. Интересно при нея е, че мъжките и женските остават заедно доста дълго време — поведение, което не е характерно за влечугите.

кобра
netinfo

Бумсланг

Бумсланг e голяма африканска змия от семейство Смокове и единствен представител на рода си. Често се бърка със зелената мамба. На дължина достига до 2 метра. Окраската ѝ е различна, най-често ярко зелена, но може да е на ивици, синкаво-зеленикава, маслинена, жълто-кафява. Широко разпространена е в Мозамбик и Танзания. Среща се също в ЮАР, Ботсвана, Кения, Замбия, Зимбабве.

Бумсланг
netinfo

Зелена мамба

Зелената мамба е отровна змия, живееща в Западна Африка. Нейният ареал е предимно дъждовните гори. Ухапването и може да убие възрастен човек за близо 30 минути.
Атаката и е светкавична, а типичното за родът мамби е, че атакуват многократно.

Уникално откритие: фосил на четиринога змия (СНИМКИ)

Кралска кобра

Рядко напада човек, но едно ухапване съдържа достатъчно отрова да повали слон.

Кралската кобра е най-голямата отровна змия в света. Обитава територии в Югоизточна Азия. Известна е със застрашителната си поза и качулка, която се "разперва" при съскане. Катери се отлично по дърветата и е добър плувец. Храни се предимно с други змии, отровни и неотровни, както и с влечуги.

Тигрова змия

Разпространена е източните части на Австралия. Тя е маслинена или тъмно кафява на цвят, с жълтеникав корем и напречни ивици. Нейни подвидове могат да бъдат видяни в Тасмания и Виктория. Това е една от най-отровните змии в Австралия, но може да бъде намерена и в Нова Гвинея, Тасмания. Отровата й е невротоксична и засяга централната нервна система.

Откриха неизвестен вид чернооки змии в Андите

Черна мамба

Това е най-страховитата африканска змия. Тя живее в откритите гористи местности и савани. Кафява или черна на цвят, тя е агресивна и много отровна. Средната й дължина е около 4,3 метра и е позната като най-бързата земна змия в света, чиято бързина достига 16-19 км/ч.

Черната мамба е изключително агресивна, когато се почувства в безизходица. Змиите от този вид са причинили огромен брой смъртни случаи сред хората, а африканските народи са преувеличили качествата им до митични размери. Всички изброени причини правят от черната мамба най-опасната змия.

черна мамба
netinfo

Клюнеста молрска змия

Отровата и е от 4 до 8 пъти по-слана от тази на кобрата. Само милиграм от тази отрова е смъртоносна за човека.

Тайпан

Среща се най-вече в Австралия. Отровата и е от 200 до 400 пъти по силна от тази на кобрата и може да убие човек за 45 минути. Тази змия обаче е много срамежлива и затова до сега няма регистриран смъртен случай.

Бразилче ухапа отровна змия и я уби

Континентален тайпан

Това е най-силно отровната змия. Активна е нощем, дневно време се крие от слънцето в пукнатини и дупки. Основно се храни с гризачи. Хапе, после се отдръпва и чака отровата да подейства.
Притежава най-силната отрова в света на змиите, мощен невротоксин. При едно ухапване отделя 80 до 100 мг.отрова, която е достатъчна да убие около 100 човека или 250 000 мишки.

Данните за ухапани хора от Континентален тайпан са спорни. Змията живее далеч от населените места, почти няма досег с човека.