Гущери „изскачат от кожата си, когато са застрашени
Гущери „изскачат от кожата си, когато са застрашени / ThinkStock/Getty Images

Изправен пред перспективата да попадне в устата на гладен хищник, малък гущер гекон буквално изскача от кожата си, за да спаси живота си, пише New Scientist.

Чарли Гарднър от Университета в Кент и фотографът Луис Джаспър са забелязали тези гекони през една ноемврийска нощ на 2014 година, в североизточната част на Мадагаскар.

Екипът е наблюдавал как по-едър кадифен гекон е уловил друг вид малък гекон и се е опитвал да го погълне. След около 30 секунди по-малкият гущер е успял да се изплъзне от устата на хищника, излизайки от кожата си.

Видът гекони Geckolepis са развили способността да "събличат" по-голямата част от кожата си, когато бъдат уловени. Кожата им е покрита с големи люспи, които лесно падат.

Изхождайки от факта, че тези гекони живеят на дърветата и са активни през нощта, някои учени са предполагали, че това може да е отбранителен механизъм срещу нощни змии. Изглежда, че се използва и срещу нощни гекони.

Геконите не са единствените животни, които свалят кожата си, за да се спасят, допълва Фокус. Вид мишки също го правят. Те позволяват на хищниците да откъснат голяма част от кожата им, която после израства отново, без да остане белег.