Опасността от "шоколадово натравяне" е четири пъти по-висока около Коледа
Опасността от "шоколадово натравяне" е четири пъти по-висока около Коледа / ThinkStock/Getty Images
Британски експерти призовават собствениците на кучета да бъдат особено внимателни по празниците, тъй като за питомците им съществува повишен риск от "шоколадово натравяне", пише в. "Дейли експрес".

Виновно куче с махмурлук стана истински хит в интернет (СНИМКА)

Според изследване на специалисти от университета на Ливърпул, публикувано в изданието на Британската ветеринарна асоциация, през последните пет години са регистрирани над 350 случая на животни, проявили неблагоразумието да се "тъпчат" с шоколад по празници. Опасността от "шоколадово натравяне" е четири пъти по-висока около Коледа и два пъти по-висока около Великден.

Най-големите изкушения за животните са шоколадовите календари, декорацията за елха, фигурките на Дядо Коледа и подаръчните пликчета с лакомства
Най-големите изкушения за животните са шоколадовите календари, декорацията за елха, фигурките на Дядо Коледа и подаръчните пликчета с лакомства ThinkStock/Getty Images

Проучването показва също, че състоянието по-често се наблюдава сред по-млади кучета. Най-честите изкушения за животните са шоколадовите календари, декорацията за елха, фигурките на Дядо Коледа и подаръчните пликчета с лакомства.

Когато нетърпеливо куче седне на шофьорската седалка (ВИДЕО)

В изследването е описан случаят на особено "ненаситно" куче, погълнало шест шоколадови портокала и шест тоблерона. Друг питомец е бил лекуван, след като се е "почерпил" с горещ шоколад.

Специалистите напомнят, че шоколадът съдържа теобромин - стимулант, подобен на кофеина, който може да предизвика повръщане, ускорен пулс, възбуда и припадъци при кучетата.

Защо не бива да оставяме непослушно хъски само вкъщи (СНИМКИ)

Експертите отбелязват също, че за щастие никой от случаите на "шоколадово натравяне", наложил ветеринарна намеса, не е бил животозастрашаващ за питомците.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА