Бар "Харис" в Париж празнува стотния рожден ден на "Блъди Мери" - коктейлът от водка и доматен сок, за който се смята, че е изобретен в заведението през 1921 г., съобщи Асошиейтед прес.

Събитията за юбилея тази седмица са временно облекчение от зимното мрачно настроение и нарастващите тревоги от варианта Омикрон на новия коронавирус.
Служители на бара зорко проверяват зелените сертификати на посетители от Австралия, Египет и други страни от цял свят, които се стичат, за да опитат прочутото питие на "Харис", сред чиито известни почитатели през годините са писателят Ърнест Хемингуей и Франсис Скот Фицджералд.

Франс-Артър Макелхоу, правнук на основателя на парижкия бар Хари Макелхоу, си спомня различните легенди около кръщаването на коктейла. Според историята на заведението, барманът Фернан Петио изобретява питието и рецептата за него е публикувана за пръв път в книгата "АБВ на Харис за коктейлите" през 1921 г.

Барманът Данте Аниели демонстрира техниката за приготвяне на питието и съставките - сол, пипер, сос табаско, сос Устър, лимонов сок, водка и доматен сок.
БТА