Руините са открити на остров Корсика
Руините са открити на остров Корсика / Thinkstock/Getty Images
Френски археолози откриха руини от светилище, посветено на бог Митра, на обекта Мариана на остров Корсика, оповести Френският национален институт за превантивни археологически изследвания, цитиран от Франс прес.

Мариана - древноримска колония, основана към 1-ви век пр. Христа, достигнала своя разцвет между 3-и и 4-и век. Пристанището й допринесло значително за търговския обмен в Средиземноморието.

Светилище на нимфите може да излезе от Перперикон

За пръв път на остров Корсика е идентифицирано светилище, посветено на бог Митра. Поради липса на писмена документация опознаването на митраизма - монотеистичен култ, практикуван в Римската империя, е базирано главно върху изследване на свързани с него светилища и върху откритите в тях нарисувани или скулптирани изображения.
Култът към Митра е с индо-персийски произход и вероятно е бил въведен в Римската империя от римски воини и търговци от Изтока.

Музеят на София се сдоби с ценен мраморен релеф на бог Митра

Светилището в Мариана обхваща няколко помещения, включително ритуална зала и нейното преддверие. Зала с правоъгълна форма включва централен коридор, ограничен от двете му страни с ниски варосани стени, пред които са инсталирани дълги пейки. В тухлените стени са оформени две ниши, в едната от които бяха открити три газени лампи. В края на коридора вероятно е имало мраморен барелеф с изображение на бога Митра. Археолозите попаднали на три фрагмента от счупения барелеф.
БТА