Музеят на София се сдоби с ценен мраморен релеф на бог Митра
Музеят на София се сдоби с ценен мраморен релеф на бог Митра / БГНЕС
Музеят на София се сдоби с ценен мраморен релеф на бог Митра
77668
Музеят на София се сдоби с ценен мраморен релеф на бог Митра
  • Музеят на София се сдоби с ценен мраморен релеф на бог Митра

Нов ценен експонат - мраморен релеф на бог Митра ще бъде част от предстоящата постоянна експозиция на Музея за история на София. Това съобщи заместник-кметът по културата на столицата д-р Тодор Чобанов. Мраморният релеф е открит случайно в село Герман и е находка с важно научно значение, посочи Чобанов. По думите му тъй като релефът е открит преизползван, а не в оригиналния си контекст, датирането му е силно затруднено. Все пак обаче може да се постави около III век.

Тодор Чобанов обясни какво е значението на намерената в село Герман находка:

„За голяма наша изненада, буквално преди няколко месеца, граждани предадоха този паметник, намерен в околностите на София, който показва, че култът към Митра освен в идеалния център на града вероятно е имал някакво, вероятно интересно, представяне и в периферията. Тъй като култът е мистериален, той изисква провеждането на различни тайни церемонии, някои от които са изисквали усамотяване. В част от тези мистерии на Митра роля е играела една пещера, възможно е и той да е бил в центъра и по някакви причини да е напуснал храма".

Директорът на Музея за история на София Надежда Кирова разказа при какви обстоятелства е открит релефа:

„Бил е на обществена площ, просто е бил положен вместо стъпало и обърнат с изображението надолу. Хората явно са били любопитни, видели са, че камъкът е обработен, отзад той има място щифтове, и са решили да го обърнат, да видят какво представлява и така са открили, че той всъщност има изображение".

Надежда Кирова обясни и какво е изобразено на откритието:

„За нас е ясно, че е изобразен бог Митра в една от най-честите сцени, представящи живота му, това е „тавроктония" или убийство на бик, не просто убийство, а жертвоприношение, чрез което се ражда новият живот. Жертвоприношението е характерно за античния свят. Митра е мистериален бог, свързан с мистериален култ, това означава таен култ. На обществото, което принадлежи към този култ, му е забранено да казва навън какво се случва там".