Светилище на нимфите може да излезе от Перперикон
Светилище на нимфите може да излезе от Перперикон / снимка: БГНЕС, архив

Фино изработени сребърни и позлатени накити на средновековни аристократки, както и част от изящно тоалетно сандъче на римлянка са едни от последните находки от Перперикон. С финала на археологическата година бе напълно завършен Акропола с неговите улици, площади и сгради.

Така се потвърждава, че и след тракийския разцвет Перперикон продължава да бъде културен център, споделя проф. Николай Овчаров. Повече от Фани Юрий

На този етап от проучванията на Перперикон археолозите са локализирали 3 храма от римския период - храмът на Тракийския конник, този на бог Аполон и част от двореца - светилище, храмът на бог Митра, разказва проф. Овчаров.

„Изключително успешна година, най-важното нещо обаче е, че успяхме да довършим Акропола на Перперикон. Това е нещо, заради което и правителството ни даде сериозна субсидия. Остана съвсем малко, няколко пътеки, които ще бъдат махнати през следващата година. Но вече имаме цялостната структура на един изключително интересно направен град, главно от римския период. Нещо, което само до няколко години археолозите не очакваха - че може да има такъв град от римския период", обясни той.

Южното предградие на Перперикон също е много богато и предстои да се изследва следващите години, каза още проф. Овчаров. По думите му не е изключено там да излезе и нимфеон - светилище на нимфите.