Откриха обувки на сестрата на Наполеон в шотландски музей
Откриха обувки на сестрата на Наполеон в шотландски музей / снимка: БГНЕС, архив

Чифт пантофки, които принадлежали на Полин Боргезе - сестрата на Наполеон - бил намерен в шотландски музеен фонд, където са влезли преди повече от 140 години.

Тези обувки от коприна и кожа, съхранявани в музея на университета в Абърдийн, са част от колекцията на Робърт Уилсън, британец, който пътувал по света като хирург на борда на корабите на британската Западноиндийска компания.

Преди смъртта си през 1871 година лекарят завещава дрехите, бижутата и другите предмети, събрани от него, на музея на университета, в който се е дипломирал.

Историята на предметите е разкрита от помощник-кураторката на музея Луиз Уилки по описа на Робърт Уилсън.

"Открих, че Уилсън е поддържал приятелство с принцеса Полин Боргезе, сестрата на Наполеон", обяснява тя. "Писмата, изпратени от доктора до Полин, показват дълбоко приятелство между тях и той пише в личния си дневник, че тя прекарва много време с него, когато пътуват в Италия и че му е подарявала много неща", казва Луиз.

"Можем само да гадаем за характера на отношенията между Уилсън и Полин, но документи показват привличане и привързаност", казва тя.

Обувчиците са много малки, детски размер 18, което отговаря на малкия ръст на принцесата, отбелязва БГНЕС.

По-малката сестра на Наполеон - Полин Бонапарт, става принцеса на 23 години, като се омъжва повторно за един от най-богатите мъже в Италия принц Камило Боргезе.